Alternate Text

IŠČEKIVANI STRIC IZ NJEMAČKE U KINA STIŽE 1. PROSINCA


Mardešić i Kapac: Film Stric naša je gorkoslatka osveta onima koje su bogati stričevi zasipali božićnim poklonima iz Njemačke!  

Nakon sjajnog prijema na festivalima diljem svijeta i čak trinaest nagrada, iščekivani božićni triler STRIC, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, 1. prosinca stiže u kina. Strica iz Njemačke, tihu patnju i nerealiziranu fiksaciju mnogih djetinjstva, tumači legendarni Miki Manojlović, a Obitelj koja je dužna producirati Božić po Stričevim pravilima čine Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica

Domaća kritika suglasna je u percepciji STRICA kao izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere kakav dosad nije viđen u domaćoj kinematografiji, ukazujući na evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog "čudnog vala", ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma. 

'Stric je dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana. Od djetinjstva nas uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja. Božić će biti 'sretan' samo se ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije,' pojašnjavaju dodatno širi kontekst filma autori Andrija Mardešić i David Kapac. 

Prije početka kino distribucije, film Stric premijerno će biti prikazan u Rijeci u Art kinu Croatia u ponedjeljak, 28. studenoga, potom u Splitu u kinu Kinoteka Zlatna vrata u utorak, 29. studenoga dok će se zagrebačka premijera filma održati u srijedu, 30. studenoga u kinu Kinoteka. Premijerama će nazočiti ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom. 

Stric je pored domaće kritike osvojio i filmsku struku diljem svijeta. Dosad je nagrađen s čak 13 priznanja na brojnim festivalima od čega se izdvaja  posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografijuGrand Prix na festivalu u Braunschweigu, nagradu Young Talents na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu te nagrade na festivalima u Čileu (Santiago Horror Film Festival), Sjevernoj Makedoniji (KineNova), Srbiji (Leskovački međunarodni festival filmske režije; Dunav Film Festival) i Crnoj gori (Filmski festival Herceg Novi). 

 

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije  i Hrvatska radiotelevizija.

 

 

Strica možete pogledati u sljedećim kinima: 

Od 1.12.

CineStar Zagreb - Branimir Centar

CineStar Novi Zagreb - Avenue Mall

CineStar Osijek

CineStar Slavnoski brod

CineStar Varaždin

CineStar Rijeka

CineStar Šibenik

CineStar Zadar

CineStar Mall of Split

Cineplexx Split

Cineplexx Zagreb

Kinematografi Dubrovnik

Gradsko kino Sinj

Kino Gaj, Varaždin

Od 1. do 7.12.

Art kino Rijeka

Kino Velika Gorica

Kino Valli, Pula

2.12.

Kino Mediteran Lastovo

Kino Mediteran Hvar

2. i 9.12. 

Kino Novska

3.12. 

Kino Mediteran Jelsa

Od 3. do 6.12.

Kino Velebit, Koprivnica

4.12. 

Kino Bjelovar

6.12. 

Centar Gervais, Opatija

Kino Zona, Zadar (uz gostovanje ekipe filma)

7.12.

Kino Arsen Šibenik (uz gostovanje ekipe filma)

8.12. 

Kino Mediteran Makarska (uz gostovanje ekipe filma)

Kino Mediteran Bol

8.,10.,11.12

Kino "30. svibnja", Daruvar

Od 8. do 10.12

Kino Poreč

9.12.

Kino Mediteran Podgora

Kino Mediteran Komiža

Kino Mediteran Imotski

Kino Rab

10.12.

Kino Ivanec

Kino Križevci

Kino Arsen, Šibenik

11.12.

Kino Novi Marof

Kino Toplice, Krapina (uz gostovanje ekipe filma)

13.12. 

Kino Samobor (uz gostovanje ekipe filma)

14.12.

Kino Nova Gradiška

15.12. 

Kino Čakovec - "Čakovec četvrtkom"

Od 17.12. 

Kino Tuškanac, Zagreb

4.1. 

Kino Arsen, Šibenik