Alternate Text

ZAGREBAČKA PREMIJERA NAGRAĐIVANOG FILMA PELIKAN I JESENSKA DISTRIBUCIJA U KINIMA


U nedjelju, 3. rujna u 20:00 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac održat će se zagrebačka premijera filma Pelikan, nagrađivanog debitantskog igranog filma redatelja Filipa Herakovića. U ovoj drami s elementima humora pratimo nogometaša Josipa koji se nakon ozljede koljena nalazi u toplicama gdje je na rehabilitaciji, no pritom doživljava i mnogo dublji proces. Josip se suočava sa svojevrsnom krizom identiteta pokušavajući otkriti tko je on zapravo i ono važnije – tko želi biti. Glavnu ulogu u filmu tumači Edi Ćelić, a uz njega u filmu igraju Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa i Antonio Abrescia.

Film je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na beogradskom Festivalu autorskog filma dobio je nagradu Najhrabriji film Balkana. 

Prikazivanje pred hrvatskom publikom film je započeo premijerom u lipnju, u sklopu Festivala mediteranskog filma Split te se od tada prikazuje u ljetnim kinima diljem Hrvatske. Pelikan je bio prikazan i u sklopu natjecateljskog dijela programa nedavno održanog Pula film festivala. 

“Završetak ljeta znači početak nove faze u kino životu Pelikana. Veseli me što će nakon uspješne turneje po jadranskim ljetnim kinima, film napokon moći vidjeti i zagrebačka publika, ali i publika u ostalim gradovima u zemlji ”, izjavio je redatelj Filip Heraković.

“Festival mediteranskog filma u Splitu bio je najljepše moguće mjesto za početak prikazivanja Pelikana pred hrvatskom publikom i njegova ljetna turneja obogatila nas je novim susretima i prijateljstvima. Sada je vrijeme za Zagreb i kina po cijeloj zemlji i nadamo se da će publici uljepšati ulazak u jesen”, poručili su Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, producenti filma Pelikan.

Nakon zagrebačke premijere film će se u rujnu moći pogledati u Zagrebu u Kinu Kinoteka, Kinu Tuškanac, Kinu Metropolis (MSU), zatim u Cineplexx kinima i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.