Alternate Text

"NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU" STIŽE U HRVATSKA KINA!


Film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, premijerno prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar, nakon brojnih međunarodnih nagrada i festivala od 13. srpnja kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske. 

 

"Najsretniji čovjek na svijetu" redateljice Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij filma donosi priču o grupi ljudi koja odlazi na speed dating event tražeći ljubav ili samo bježeći od samoće. Glavna junakinja Asja ni ne sanja da će njena potraga za ljubavlju zapravo otvoriti neke rane iz prošlosti sa kojima sada mora raskrstiti. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost. Sve se dešava tijekom jednom dana u Sarajevu danas. Jedan dio filma “Najsretniji čovjek na svijetu” je istinita priča. Priča o ženi koja sreće svoga neprijatelja.

 

Prema riječima redateljice, film „Najsretniji čovjek na svijetu“ počinje kao humorističan izlet koji izrasta u planinu iskustava. Otvara pitanja što nas definira: etnička pripadnost, vjeroispovijest, spol? Što nas razdvaja, ili spaja? Priča je to o životnim neizvjesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu. Scenaristica Elma Tataragić i redateljica Teona Strugar Mitevska i na ovom filmu nastavljaju dugogodišnju suradnju, nakon filmova “Kada dan nije imao ime” i “Bog postoji, zove se Petrunija”. 

 

U filmu glume Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska i Ksenija Marinković. Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Posebno nas veseli najaviti premijerne projekcije na kojima će gostovati redateljica Teona Strugar Mitevska: u splitskom Ljetnom Kinu Bačvice, Kinu Mediteran Hvar te Art-kinu u Rijeci. Ksenija Marinković gostovat će na projekciji u Kino Zoni u Zadru. 

 

RASPORED PROJEKCIJA: 

13.7.

Kino Zona, Zadar

Kinematografi Dubrovnik

Kino Mediteran Lastovo

15.7.

Ljetno kino Bačvice, Split/ uz gostovanje

16.7.

Kino Mediteran Hvar / uz gostovanje

Kino Mediteran Korčula

Kino Mediteran Bol

Kino Mediteran Jelsa

Kino Mediteran Komiža

17.7.

Art kino Rijeka / uz gostovanje

18.7.

Art kino Rijeka - repriza

20. i 22.7.

Kino Gaj, Varaždin

21.7.2023.

Pula Film Festival